De vachtverzorging

Ik laat de pups al vroeg wennen aan wassen, föhnen en borstel/kam. De pups zijn op onderstaand filmpje 5 weken oud. 

De algemene verzorging van uw Bichon Frise.


De vachtverzorging

 

Benodigheden

- Slickerborstel (borstel met kromme pennen met zachte kussen)

- Middel grove kam

- Verzorgende shampoo (of een speciale shampoo voor witte honden) en conditioner 

- Handdoeken

- Föhn/waterblazer

 

De vachtverzorging van de  Bichon Frise vergt veel onderhoud. Daarom is het van belang uw pup al vroeg laat wennen aan borstelen en kammen. Doe deze handeling wanneer de pup moe is. Wanneer de pup drie maanden is kunt u bij trimsalon een afspraak maken voor eerste trimbeurt.  De Bichon Frise wordt om de 4 tot 6 weken geknipt in gewenst model.

 

Op de tafel staat Ned.kampioen Ziggy Stardust of Super Trouper als model.

 

We starten eerst met de slickerborstel de vacht borstelen. Vanaf de huid beginnen met borstelen in laagjes. Kleine klitjes kunnen we los borstelen. Een vaste klit kunt u met de punt van de schaar van de huid af door knippen.

Na het borstelen kammen we de vacht met de kam in opwaartse bewegingen. Blijf u met de kam steken betekent dat u niet goed heeft geborsteld. Met de slickerborstel borstelt u de vacht los.

Nadat de vacht klitvrij is kunt u de hond in bad doen. Sommige shampoos dienen verdund te worden met water. Zet alle benodigdheden alvast klaar. Zoals de shampoo, conditioner, handdoeken en föhn/waterblazer.

Maak de vacht goed nat. Tweemaal wassen met shampoo en daarna met conditioner. Was de vacht zoals u een fijn kledingstuk wast. 

Na het wassen knijpen we het water uit de vacht. Vacht handdoek droog maken.

Op de tafel wil de hond flink schudden. 

We kunnen voor het drogen van de vacht een waterblazer gebruiken. Deze blaast het water uit de vacht. Terwijl u föhnt borstelt u in laagjes de krulletjes uit de vacht. Voor aanschaf van waterblazer of föhn of combi (waterblazer/föhn) kunt u terecht bij www.trim.nl  Echt een aanrader daar u veel plezier mee zult hebben in de komende jaren!

En klaar is Ziggy! Voor advies en raad kunt u altijd bij mij terecht.

 

Onderstaand trimschema

Traanogen

Het visitekaartje van de Frise is zijn expressie en uitdrukking. Iedere hond heeft last van tranende ogen. Maar bij lichtgekleurde honden is het een storend element.

Wat is de oorzaak?
- Pups wisselen van puppy gebit naar volwassen gebit.

- Haartjes irriteren op de oogbol. 
- Soms zit het ook in de bloedlijnen.

- Erfelijke oogafwijking  b.v. geen traanbuisjes aanwezig.

- Traanbuisjes verstopt

 

Wat kunt u doen?

Ik gebruik een goede oogverzorger van het merk Jean Peau. Een vochtig gemaakt wattenschijfje met oogverzorger rond de ogen schoonmaken. U kunt ook met een pipetje in het oog druppelen. Tevens haartjes rond ogen vrijhouden.

Mocht u geen resultaat zien, kunt u bij dierenarts ogen laten onderzoeken of traanbuisjes  niet verstopt zijn.

Er kan ook een ander probleem gaande zijn; plastic drinkbakje of kwaliteit van water.

Gebruik geen plastic waterbakje of voerbakje en gebruik bronwater.


Gebitsverzorging

Het is van belang het gebit goed te onderhouden van algemene gezondheid van uw hond. Leer van pup aan het poetsen van het gebit. Er zijn bij dierenspeciaalzaken verschillende alternatieven voor gebitsverzorging.  U kunt ook bij uw dierenarts advies vragen.

De nagels

wanneer uw hond tikt met de nagels op de grond zijn deze te lang. Met een nagelknipper kunt u de puntjes knippen. Het roze gedeelte van de nagel is het leven.

Als u de nagels niet zelf durft te knippen kunt u deze ook bij de trimsalon laten doen.